Karya

Karya

Khamis, 9 Ogos 2012

madrasah ramadhan (6) "KAEDAH NAK BUKA SIMPULAN SYAITAN!"

(nota awal: posting kali ini dinukil berdasarkan tazkirah sebelum tarawih yang disampaikan beberapa ustaz di surau dan masjid yang sempat saya kunjungi, mengenai tabiat orang berpuasa dan amalan solat tahajjud)Sudah biasa amat kita dengar, di Bulan Kegembiraan ini, musuh orang mukmin nombor wahid - iblis dan syaitan - dirantai selama sebulan.

Namun, biasa juga kita dengar sindiran terhadap ungkapan itu: jika benar musuh kita itu diberkas dan terpenjara, kenapa masih bisa terjadi pelbagai onar dan maksiat sepanjang Ramadhan, dilakukan pula oleh orang-orang yang berpuasa?

Nampaknya, ketika musuh orang mukmin sudah diikat kejap dan dipasung, 'manual maksiat' yang ditinggalkannya dipraktis oleh sebahagian daripada kita. Lantas nampaknya, maksiat yang terus-terusan berlaku di bulan penuh baraqah ini, tidak boleh dipersalahkan kepada yang lain, kerana perbuatan itu terhasil daripada kehendak manusia semata-mata. Yang tanpa segan menuruti 'pedoman syaitan'.

Manusia sendiri yang mengambil-alih tugas rutin yang ditinggalkan syaitan dan iblis sepanjang 'waktu tahanan reman' sebulan itu. Manusia yang bangkit jadi 'anak-anak lanun' sewaktu 'maharaja segala lanun' sudah lumpuh selama 30 hari.

Manusia yang sibuk mengadu-domba dan membisikkan kejahatan ketika iblis dan syaitan tidak bisa berbicara.

Kita tahu, puasa bukan hanya menahan lapar dan dahaga. Puasa suatu ikhtiar menahan nafsu serakah bermaharalela. Kerana itu puasa sepatutnya menjadi tembok mengekang hawa nafsu, dalam usaha kita meningkatkan keimanan dan ketakwaan kepada Yang Maha Esa.

Kenapa bisa terjadi sebaliknya? Kenapa sebahagian kita melaksanakan ibadah puasa tetapi masih kekal menjadi 'anak-anak lanun' yang tidak menjaga lidahnya dan tidak mendamaikan hatinya?

Inilah puncanya. Selama sebulan syaitan dibelenggu, sebahagian kita mengambil-alih tugasnya. Membisikkan kejahatan ke dalam diri insan yang lain. Membenarkan lidah dan hati mengutip dan mempraktis amalan rutin yang tidak upaya dilaksanakan iblis dan syaitan selama sebulan.

Kita berpuasa, tetapi tidak menjaga lidah dan mendamaikan hati. Maka jadilah kita orang yang amat rugi.

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah, bahawa Rasulullah SAW bersabda:
"Siapa pun yang tidak meninggalkan kata-kata dusta dan tindakan jahat (pada bulan Ramadhan), Allah tidak menerima puasanya." (jilid 3,hadis ke-127 Shahih al-Bukhari)

Kenapa bisa terjadi begitu? Kerana sebahagian orang-orang yang berpuasa itu hati dan lidahnya sebenarnya sudah dikuasai iblis dan syaitan sebelum mereka dirantai dan dipasung! Mereka telah merantai sebahagian daripada kita awal-awal lagi!

Sebahagian daripada kita yang masih terus-terusan membasahi lidahnya dengan umpatan, kejian dan fitnah di bulan penuh baraqah ini, hatinya sudah dikuasai musuh orang mukmin itu lama sebelum Ramadhan. Lidah dan hatinya disuntik racun oleh iblis dan syaitan lama sebelum orang sibuk mahu teropong anak bulan Ramadhan! Mereka dirantai oleh iblis sebelum musuh orang mukmin itu dipasung.

Lantas, bagaimana mahu melepaskan diri daripada belenggu iblis yang begitu kejap itu, dan melepaskan diri daripada kedurjanaan di bulan penuh baraqah ini?

Marilah kita sama-sama ambil pedoman daripada hadis Rasulullah SAW.

'Pada saat kamu tidur, setan mengikatkan tiga simpulan pada bahagian kepalamu. Pada setiap simpul ia membacakan kata-kata berikut: "Malam masih panjang, maka teruskanlah tidurmu." Apabila orang itu bangun dan mengingat Allah, satu simpul lepas; apabila orang itu berwuduk, simpul yang kedua lepas; dan apabila ia mengerjakan solat, simpul yang ketiga lepas; dan pada pagi harinya (waktu Subuh) ia akan bangun dalam keadaan penuh semangat dengan suasana hati yang baik; sebaliknya, jika tidak melakukan hal itu (solat tahajjud), ia akan bangun dalam suasana hati yangh buruk dan malas'. (riwayat Abu Hurairah, jilid 2, hadis ke-243 Shahih al-Bukhari).

Lantas, rajin-rajinlah solat tahajjud di bulan penuh keberkatan ini. Lepaskan diri kita daripada simpulan iblis dan syaitan!

Permisi. Bisa ketemu lagi.Tiada ulasan:

Catat Ulasan